Zoe Backstedt WERELDKAMPIOEN

Enkele weken geleden spraken we een erg ontgoochelde Zoe die toen moest afzeggen voor haar ‘Nationals’ in eigen land en ook de wereldbeker moest ze aan zich laten voorbijgaan. Maar kijk, de hemel klaarde helemaal op vandaag op het WK in Fayetteville. Onder een stralend blauwe hemel pakte een overgelukkige Zoe Backstedt verdiend opnieuw een regenboogtrui.

“Voor de wedstrijd sprak ik met mijn coach en ik vroeg me af: ga ik op de eerste klim al meteen aanvallen? Hij zei dat als ik me goed voelde, ik ervoor moest gaan. Ik begon als tweede aan de klim, gooide mijn kaarten op tafel en reed zo hard mogelijk omhoog.”

Zoe Backstedt

Zoe uit de Acrog- Tormans ploeg, haar voorsprong was bij het ingaan van de tweede ronde al opgelopen tot 17 seconden op een eerste groep met Molengraaf, Bentveld, de Canadese Ava Holmgren, de Britse kampioene Ella Maclean-Howell en Federica Venturelli. Bentveld, wereldbekerwinnares, ging dan alleen op jacht naar de eenzame koploopster.

Bäckstedt reed controlerend in het rond en begon met een mooie voorsprong aan de laatste ronde. Daarin kwam ze niet meer in de problemen en zo kon ze haar regenboogtrui veiligstellen.

Bentveld kwam een halve minuut na Bäckstedt over de finish en legde beslag op de zilveren medaille. Molengraaf pakte het brons.