Met Zoe Bäckstedt schrijft Tormans geschiedenis

Veel superlatieven hebben we niet meer over na de winst van Zoe Bäckstedt bij de Elite vrouwen in Essen. Wat het mega talent van Tormans de afgelopen week laat zien is straf, indrukwekkend en helemaal niet zo vanzelfsprekend.

We zagen een sterk geconcentreerde Zoe bij de warming up, een ontspannen atlete bij het persmoment en een goedlachse en uiterst sympathieke renster bij de start. Eenmaal het licht op groen ging Bäckstedt vol op het gas en draaide als eerste van het pak de modder in. Initieel klampten haar landgenote, Anny Kay en ook Laura Verdonschot nog aan. Maar op het overwicht van Zoe stond op het modderparcours van Essen geen maat.

Zoe Bäckstedt (nog steeds maar 17) kwam als de grootste favoriete aan de start. Haar prestatie bij de Elite vrouwen in Boom was veel belovend en owv. de wereldbeker wedstrijd in Italië kozen vele concurrenten ervoor om niet in Essen te fietsen. De Tormans renster werd dus als eerste afgeroepen en ook Marie Schreiber nam netjes op de eerste startrij plaats. Zoe ging de eerste meters verschroeiend hard fietsen. Anna Kay en ook Laura Verdonschot liepen en fietsten in de ‘op en neer’ modderzone vlak na de start goed mee. Eenmaal voor het eerst de echte lange strook werd voorgeschoteld vertrok Zoe en werd niet meer ingehaald. Toen ze ook nog de snelste ronde liet optekenen was de koers in Essen beslist. We zagen een ongelooflijk fiere vader, een zeer tevreden ploegleider en een enthousiaste sponsor genieten van het succes van de jongste poulain van het Tormans CX team.

Earned, not given. Congratulations, Zoe!”

Marie Schreiber reed aanvankelijk goed mee vooraan maar staakte met rugklachten de wedstrijd na 2 ronden. Shana Maes werd door een valpartij aan het begin van de wedstrijd sterk gehinderd. Zij moest quasi vanop een laatste plaats starten. Maar Shana is een doorzetter (dat zagen we vorige seizoen al), bleef keihard werken en kwam steeds beter in de wedstrijd. Finaal eindigde ze op een sjieke 13e plaats !

De volledige uitslag kan u hier vinden.