Emiel Verstrynge kijkt, na Belgische titel, al naar WK.

Euforie, blijdschap en vooral veel dankbaarheid. Dat waren Emiel zijn eerste reacties na zijn verdiende titel op het BK bij de beloften in Middelkerke. We spraken een nuchtere atleet enkele dagen na zijn succes. “Na de titel moest mijn mindset heel snel terug naar mijn opleiding en bijhorende examens. ‘Back2reality’ en met de voeten heel snel terug op de grond. Ik had geen andere keuze. Er komt nog een hoger doel aan en dat is het WK !

“De voorbij week was het examenweek voor mij” sprak de student. “Normaal gezien werk ik mijn trainingen af in de voormiddag. De afgelopen dagen was dit iets anders. Ik startte mijn dagen met studeren, ging dan trainen en kroop terug achter mijn cursussen. Veel tijd om te blijven stilstaan en te genieten van mijn titel heb ik nog niet gehad. Maar dat is niet erg. Dit weekend staat er de WB in Flamanville gepland en dan is het alweer vooruitkijken naar het WK in Fayetteville (US).”

“Het was een quasi perfecte race voor me. De valpartij in het begin deerde me helemaal niet. Het enige wat ik dacht was “geen tijd verliezen, zo snel mogelijk terug op de fiets en knallen. Ploegmaat Joran Wyseure reed een knappe koers en dankzij hem konden we als Tormans team ons plan realiseren.”

“De snelle opening was de sleutel tot het succes. Ons race plan was goed, ploegmaat Joran reed ook een sterke koers en de instructies van Bart Wellens waren op het eind van cruciaal belang”

Emiel Verstrynge
Photo by Gregory Van Gansen

“Toen ik over de meet reed stond mijn trainer me op te wachten. Aan hem heb ik veel te danken. Maar ook aan de rest van mijn entourage verdient een pluim. Een sterk team achter een renner is een must. Feesten heb ik niet echt gedaan. Mijn broer had wel iets georganiseerd maar ik heb bewust veel afstand gehouden van de supporters. Ook het feestje in het supporterslokaal heb ik aan me laten voorbijgaan. De komende weken zijn té belangrijk voor mij. Het WK staat voor de deur en dat wil ik niet missen owv. een besmetting.”

“De race in Flamanville van dit weekend kan je een beetje als een generale repetitie beschouwen voor het wereldkampioenschap in de US. Nu, niet iedereen zal op de WB wedstrijd in Flamanville aanwezig zijn heb ik vernomen. Voor België ga ikzelf, ploegmaat Joran Wyseure en Gerben Kuypers. Oranje brengt Pim Ronhaar, Mees Hendrikx en Ryan Kamp aan de start. En voor Frankrijk is er ploegmaat Theo Tomas die meerijdt. Er komen slechts 29 renners aan de start, niet veel dus.”

“Momenteel sta ik op een 4e plaats in de stand om de wereldbeker. Wanneer ik een goed resultaat kan rijden en daar ga ik vanuit (als ik geen pech ken) dan hoop ik op te schuiven en binnen de top 3 te staan na zondag. De winnaar krijgt 40 punten, de 2e plaats levert 30 punten op en als derde over de finish rijden is goed voor 25 punten. Momenteel staat ik op een 4e plaats en heb 22 punten achterstand op Cameron Mason die niet aan de start zal verschijnen. Een plaats op het podium in Frankrijk brengt mij in ieder geval de top drie binnen. Joran Wyseure, jammerlijk niet geselecteerd voor de eerste wedstrijd kan ook een hele sprong maken !”