CX Stage Livigno 2021 – dag 15

Donderdag 9 september 2021

Die donderdag reden de renners via de Passo di Forcola, Passo de Bernino via het mondaine Sankt-Moritz naar de Julierpass. (Pass dal Güglia). Wikipedia vertelt dat dit een belangrijke schakel is in het wegennet van het Zwitserse kanton Graubünden. Hij vormt de verbinding tussen de dalen Oberhalbstein en Engadin. De zone was al in de Romeinse tijd een belangrijke doorgangsgebied die er drie paswegen gebruikten: SeptimerLungin en Julier. De eerste twee zijn tegenwoordig alleen nog als wandelroutes in gebruik. In de eerste helft van de 19de eeuw is de huidige weg aangelegd. De toestand van de weg is zeer goed, het wegdek is breed en de bochten over het gehele traject goed uitgebouwd.

Het werd een training waarbij de renners hun eigen invulling (op gebied van hartslagen en wattages) opvolgden. Hierdoor werd er dus niet steeds in een compacte groep naar boven gefietst maar kon het dus zijn dat een renners een stukje voor het peloton uitreed of enkele meters achterbleef. Na 15 dagen is dit ondertussen meer dan aangewezen.

Na 240 minuten op de fiets en 2550 hoogtemeters stapten de renners af en werden nog enkele foto’s gemaakt. Ook dit laatste hoort bij een stage. Meer dan ooit …