CX Stage Livigno 2021 – dag 11

Stelvio Day!

Op een hoogtestage in Livigno is de beklimming van de mythische Stelvio een absolute must do. De col Passo dello Stelvio (Stelvio pas) ligt in de Italiaanse Alpen op de grens tussen Italië en Zwitserland. De top van de Stelvio pas ligt op 2758 meter en is daarmee één van de hoogste bergpassen van Europa. Je kan de col beklimmen langs 3 richtingen: vanuit Bormio, vanuit Prato dello Stelvio en vanuit Santa Maria Val Müstair (Zwitserland), dan passeer je eerst de Passo Umbrail waarvan de top op 3 km ligt van de top van de Stelvio.

In 2012 was het trouwens onze landgenoot, Thomas De Gendt, die in de Giro d’Italia van dat jaar de etappe met aankomst op de Stelvio won. In 2020 explodeerde de Giro helemaal in de Koninginnenrit over de Stelvio. Jai Hindley klopte toen Tao Geoghegan Hart in een sprint-à-deux voor de dagzege, terwijl Wilco Kelderman de roze trui van João Almeida overnam.

Het Tormans CX team beklom de Stelvio vanuit Bormio: 21,5 km lang, 40 haarspeldbochten, gemiddelde stijgingspercentage 7,1%. Quinten Hermans reed op kop, onderhield een strak tempo en zorgde dat de youngsters bleven aansluiten. Voor deze laatste was het op zijn minst gezegd een intensief blok. Moe maar voldaan reden de renners nadien terug naar Livigno.