Achter de schermen. Jules, broer van Theo Thomas.

Het Tormans CX team beleeft een succesvol seizoen. De overwinning van Quinten Hermans in Fayetteville staat op één maar daarnaast presteren onze rensters en renners momenteel sterk. Ondertussen bouwen en schrijven we verder aan ons authentiek verhaal waar mensen, renners, hun familie en vrienden een belangrijke rol in spelen. Cyclocrossen bij Tormans is veel meer dan een uur door de modder rijden. In dit artikel hebben we het over Jules Thomas, broer van belofte Theo Thomas.

Moergestel/Oisterwijk, Nederland, 17 oktober 2021. Als er in Amerika 3 manches van de wereldbeker worden afgewerkt zijn het de thuisblijvers: Wyseure en Thomas die naar de GP Destil in Nederland trekken. Al snel springt de Tormans camper van Joran Wyseure en zijn sympathieke familie in het oog. “Theo is hier ook maar ik heb hem nog niet kunnen vinden” verteld Joran. Na even zoeken vallen de fluo kleuren van de Tormans uitrusting ons op. Gevonden. Theo Thomas is aan het losfietsen onder het goedkeurende oog van zijn kleine broer Jules. Vader Thomas die vanuit Strasbourg de verre verplaatsing maakte volgt alles goedkeurend van op een afstand. Na een korte babbel, laten we de renner zijn voorbereiding afwerken en trekken richting parcours.

De GP Destil is een cross die op een compact circuit gereden wordt, alles is te beleven op een zakdoek en de materiaalzone is klein, beperkt, gezellig. De sfeer op deze cross is uitermate relaxed wat niet wil zeggen dat er van bij de start niet hard wordt gefietst. Theo start goed en probeert in de koers enkele plaatsen goed te maken

In de materiaalpost zien we Theo’s grootste supporter erg druk in de weer. Jules Thomas wil en zal de fiets van zijn broer, indien nodig, zo snel mogelijk in diens handen geven. Zoveel overtuiging, toewijding, heb het zelden gezien. De pitstop van zijn broer zal de snelste worden van de dag. Menig F1 mecanicien zal ongetwijfeld karakteristieken herkennen. Focus, beleving, concentratie en vooral heel veel zin, goesting om de job zo goed als hij kan in te vullen. Jules is helemaal klaar om te pieken op dat ene moment, dat ogenblik waar het moet gebeuren … de fietswissel. Helemaal gereed om de supersjieke en performante Cube C:68X flitsend snel in zijn broers handen te gooien.

Theo komt na goede en evenwichtige koers over de meet. Jules is er als de kippen bij om zich dadelijk na de koers over de bolide van zijn broer te ontfermen. Hij behandelt de machine van zijn broer als het grootst mogelijke werelderfgoed en laat niets aan het toeval over. Wanneer we de pientere Jules na de koers enkele vragen stellen antwoord hij met dezelfde flitsende ogen. Duidelijk, helder en snel aan de binnenkant van de bocht. “Ja, natuurlijk vindt hij CX de max want hij koerst zelf al.” Als we vragen wat hij van de fiets van zijn broer vindt is ‘Superbe’ zijn antwoord. Duidelijk, helder.

In het naar huis wandelen zien we opeens een fel ventje zigzaggend over elke grasperkje, heuveltje springen, dansend op een opvallend gele crosser. De kleur van de fiets is al juist, nu de trui nog. Jules Thomas, onthoud die naam.